top of page

e-Fatura | e-Defter 

   Uzman ERP

     Dynamics AX ERP iÅŸ çözümlerinde E-Fatura, E-Defter, E-ArÅŸiv ve E-İrsaliye hizmetleri vermektedir.

​

     e-Fatura Hakkında 

     

     Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliÄŸine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereÄŸi bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleÅŸtirildiÄŸi elektronik bir belgedir. E-fatura yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı tarafından yönetilen e-fatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu saÄŸlayan bir sistem oluÅŸturmaktır. Bunun için yurt dışı uygulamalar incelenerek baÅŸarıya ulaÅŸmış e-fatura iÅŸleyiÅŸleri dikkate alınmış ve Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı ticari hayatın tüm süreçlerini içerecek ÅŸekilde etiketlemelere sahip olan uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiÅŸtir.

​

​

     e-İrsaliye Hakkında

​

     487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi ile yürürlüÄŸe giren e-İrsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.

e-İrsaliye Uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, uygulamadan;

     a) 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi kapsamında getirilen e-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olan,

     b) e-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak eİrsaliye Uygulamasına dahil olmak için gerekli baÅŸvuruyu yapan, mükellefler, istemeleri halinde 1/1/2018 tarihinden itibaren faydalanabilirler.

​

     e- ArÅŸiv Uygulaması Hakkında

​

     433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi ile yürürlüÄŸe giren e-ArÅŸiv Uygulaması, Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluÅŸturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.

     e-ArÅŸiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.

     Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluÅŸturma ve muhafaza izni almış olan mükellefler, 1/4/2015 tarihinden geç olmamak üzere BaÅŸkanlığın kendilerine yazıyla bildireceÄŸi bir tarihe e-ArÅŸiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

     Ä°nternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-ArÅŸiv Uygulamasına geçmek zorundadır.

​

​

Kaynak GİB

bottom of page