top of page

e-Fatura | e-Defter 

   Uzman ERP

     Dynamics AX ERP iÅŸ çözümlerinde E-Fatura, E-Defter, E-ArÅŸiv ve E-Ä°rsaliye hizmetleri vermektedir.

​

     e-Fatura Hakkında 

     

     Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliÄŸine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereÄŸi bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GÄ°B) üzerinden gerçekleÅŸtirildiÄŸi elektronik bir belgedir. E-fatura yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından yönetilen e-fatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu saÄŸlayan bir sistem oluÅŸturmaktır. Bunun için yurt dışı uygulamalar incelenerek baÅŸarıya ulaÅŸmış e-fatura iÅŸleyiÅŸleri dikkate alınmış ve Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı ticari hayatın tüm süreçlerini içerecek ÅŸekilde etiketlemelere sahip olan uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiÅŸtir.

​

​

     e-Ä°rsaliye Hakkında

​

     487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi ile yürürlüÄŸe giren e-Ä°rsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.

e-İrsaliye Uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, uygulamadan;

     a) 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi kapsamında getirilen e-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olan,

     b) e-Ä°rsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak eÄ°rsaliye Uygulamasına dahil olmak için gerekli baÅŸvuruyu yapan, mükellefler, istemeleri halinde 1/1/2018 tarihinden itibaren faydalanabilirler.

​

     e- ArÅŸiv Uygulaması Hakkında

​

     433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸi ile yürürlüÄŸe giren e-ArÅŸiv Uygulaması, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluÅŸturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.

     e-ArÅŸiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.

     Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluÅŸturma ve muhafaza izni almış olan mükellefler, 1/4/2015 tarihinden geç olmamak üzere BaÅŸkanlığın kendilerine yazıyla bildireceÄŸi bir tarihe e-ArÅŸiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

     Ä°nternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-ArÅŸiv Uygulamasına geçmek zorundadır.

​

​

Kaynak GÄ°B

bottom of page